restaurant

Dlaczego warto zajrzeć do hotelowej restauracji nie tylko na śniadanie?

Najpopularniejszym posiłkiem, spożywanym w hotelowej restauracji jest śniadanie. Jest tak z całkiem licznych powodów.

Według badań najczęściej wybierane są potrawy jajeczne i kawa, a czas przeznaczany na spożycie pierwszego posiłku w ciągu dnia waha się od 15 minut do nawet godziny. Dlaczego goście hotelowi tak chętnie korzystają z opcji śniadania? Czy warto zajrzeć do hotelowej restauracji również na inne posiłki?

Największe zalety śniadań w hotelach

Śniadanie w formie bufetu

Okazuje się, że nawet w ponad 90% przypadków śniadania w hotelach są wydawane w formie bufetu, czyli goście mogą skomponować swoje danie w pełni samodzielnie spośród dostępnych produktów. To ogromna zaleta, ze względu na różnorodne upodobania oraz stosowane diety, wykluczające niekiedy spożywanie niektórych rodzajów produktów.

Wysoka jakość składników 

Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom gości i zachęcić ich do powrotu, renomowane hotele dostarczają jedynie wyselekcjonowane składniki z zaufanych miejsc. Dużą popularnością cieszy się obecnie kuchnia lokalna, w dużej mierze ze względów ekologicznych. Przykładanie wagi do takich aspektów pozwala wypromować hotel jako działający odpowiedzialnie i troszczący się o potrzeby gości.

Gotowe posiłki bez konieczności gotowania

Na wczasy nie przyjeżdżamy na ogół po to, by gotować, dlatego też chętnie korzystamy z gotowych posiłków, których jakością nie zrujnujemy sobie zdrowia. Wręcz przeciwnie – dzięki dobrze dobranym i odpowiednio przygotowanym składnikom, mogą one być tak samo zdrowe, jak te przygotowane samodzielnie w domowym zaciszu.

Poznanie nowych smaków 

Nawet jeśli starasz się dobrze odżywiać, może się zdarzyć, że ograniczysz się jedynie do kilku, kilkunastu potraw i nie będziesz eksperymentować z braku czasu lub ochoty. Tymczasem stołując się w hotelu, możesz bez kłopotu spróbować czegoś zupełnie nowego.

Uroczysty obiad w restauracji – czy musi być uroczysty?

Powoli kończą się czasy, w których wyjście do restauracji jest niezwykłym wydarzeniem na miarę Bożego Narodzenia. Dziś stołujemy się poza domem coraz częściej i chętniej, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu szczególna okazja, czy też nie. Obiad w restauracji, wyjście na drinka lub na kolację niesie za sobą praktycznie same korzyści.

Nierzadko dochodziło w naszych rodzinnych domach do sytuacji, w których odważyliśmy się poeksperymentować i podać na obiad potrawy z kuchni światowej, np. chińskiej, azjatyckiej, lub jakiejkolwiek innej. Część gości była zadowolona, podczas gdy znajdowały się niestety osoby, które dawały upust swojemu niezadowoleniu z braku ulubionych dań, psując całą atmosferę.

W restauracji nie koniecznie musisz obawiać się o takie sytuacje, jako że bogate menu umożliwia wybranie takiego dania, które będzie idealnie pasowało do gustu zamawiającego.

Menu hotelowe rozwija się coraz bardziej

Jesteśmy coraz bardziej świadomi, jeśli chodzi o dobieranie produktów w swojej diecie, dlatego też coraz ważniejszym punktem jest oferowanie menu z potrawami niezawierającymi mięsa, glutenu, laktozy lub innych składników, jakich niektórzy z różnych powodów nie mogą lub nie chcą jeść.

Do tego dochodzi wspomniany już aspekt proekologiczny, zakładający m.in. tworzenie potraw na podstawie dostępnych lokalnie składników, aby ograniczyć emisję spalin wytwarzanych podczas przewożenia produktów na miejsce docelowe.

restauracja

Gdzie udasz się na (nie)uroczysty posiłek?

Jak widać, stołowanie się w restauracjach ma całkiem liczne zalety, dzięki czemu raz na jakiś czas można z powodzeniem urozmaicić w ten sposób codzienne posiłki i poznać nieznane dotychczas smaki, a także odpocząć od codziennych obowiązków i przekonać się, jak smakują posiłki przyrządzone przez wykwalifikowanych szefów kuchni. Dlatego dobrym pomysłem na najbliższy weekend jest wybranie się do którejś z polecanych restauracji we Wrocławiu.

Post Author: Redaktor MK